Är rapsolja nyttigare än olivolja?


profilbild
Ellis

Rapsolja och olivolja delar många egenskaper men skiljer sig även en hel del åt.

Olivolja innehåller många olika antioxidanter, till exempel polyfenoler. Halten antioxidanter anses vara mycket högre i olivolja än rapsolja, så länge den är så kallad 'extra virgin'. Antioxidanter tar hand om överskottet av fria radikaler i kroppen och minskar den oxidativa stressen.. Detta kan leda till en minskad risk för både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Olivolja innehåller en högre andel enkelomättade fettsyror jämfört med alla andra matfetter. Rapsolja å sin sida innehåller minst andel mättade fettsyror och en högre andel enkelomättade fettsyror. Totalt innehåller rapsolja generellt sett mer omättade fettsyror och mindre andel mättade. Omättade fettsyror tros minska halten LDL-kolesterol, vilket öär det "dåliga" kolesterolet som bidrar till att öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Att dock säga vilken som är nyttigare blir dock svårt då det blir lite som att jämföra äpplen och päron. Vill man få de positiva egenskaperna från båda så är det ju enkelt att ha en flaska av varje hemma och använda dem båda. Rapsolja passar ju till exempel bättre till stekning medan många tycker att olivolja smakar bättre.

Har du ett bättre svar på den här frågan? Bli medlem eller logga in för att ge ditt svar!


Dela
Ämnen för den här frågan
hälsa kost