Går det att slå index?


profilbild
Jonas_M

Går det att slå ett aktieindex? Det korta svaret är ja. Det är antagligen tusentals fonder, fondförvaltare, privatpersoner och andra investerare som slagit ett referensindex under olika lång tid. Det finns även forskning som visar på olika systematiska sätt att göra det. Exempel är olika sorters så kallade värdestrategier och momentumstrategier.

Dock finns det några saker att tänka på.

Av alla världens investerare så är det försvinnande få som slår index under längre perioder. Att ha bättre avkastning under någon vecka, månad eller år kan ju vara stora delar tur. Ett extremt fåtal legender har lyckats mycket bättre under mycket lång tid. Peter Lynch hade cirka 30% per år under tio år som förvaltare av fonden Magellan. Warren Buffett är ett annat exempel som haft väldigt hög avkastning under nästan varje år i flera decennier.

En enkel anledning till att de allra flesta inte lyckas är att många strategier som funkar på sikt, inte alltid gör det. Värdestrategier (som exempel) som i genomsnitt över långa tidsperioder har en överavkastning kan även ha nästan lika långa perioder då de går väldigt dåligt.

Detta är tillräckligt för att både professionella och privata investerare kommer att överge strategin lagom till när den börjar fungera som bäst igen. För en privatperson så börjar kanske ens privata besparingar försvinna snabbare än man kan stå ut med. För en fondförvaltare så börjar man kanske bli orolig över att förlora både sina kunder och sitt jobb. Till och med Peter Lynch som nämndes tidigare erkänner i en av sina böcker att hans privata investeringar efter pensionen inte gått lika bra som när han förvaltade Magellan.

Har du ett bättre svar på den här frågan? Bli medlem eller logga in för att ge ditt svar!