Hur är det att plugga på KTH?


profilbild
Jonas_M

Hur det är att plugga på KTH beror ju dels på hur man är som person, dels vad man läser för program med mera, men många gemensamma saker går att plocka ut.

Kurser

Många har svårt för matematikkurserna och får skriva omtentor ett par gånger för att lyckas. Det är inte ovanligt att ha några av kurserna kvar in i årskurs två och tre och ibland längre.

Alla kurser som ingår i olika program är inte bra även om de flesta kan vara det. Bra kurser är inte nödvändigtvis svåra, och svåra kurser är inte nödvändigtvis bra.

En del kurser är mer allmänbildande om den bransch du kanske kommer arbeta inom. Den sortens kurser är generellt sett enklare och är något som du ofta lär dig ändå i karriären. Det kan dock vara ett bra sätt att få en känsla för om du valt rätt utbildning eller om du bör fundera på att byta.

Vissa kurser är direkt användbara medan andra kanske är mer indirekt användbara. Till exempel så kommer många inte *behöva* komma ihåg mattekurserna. De kan göra så att alla andra kurser blir lättare.

Många som läser till civilingenjör eller ett masterprogram säger att de första tre åren, motsvarande kandidaten, höll mycket högre kvalitet än de sista två åren. Det kan ligga en viss sanning i det men det är nog även ett resultat av att de första åren är mycket svårare och att det därför känns som att de var bättre. Det är dock oftast de senare kurserna som troligtvis mest kommer likna det du kan komma att arbeta med sen.

Studentliv

En lite mindre uppenbar konsekvens med att plugga på KTH är att skolan ligger i Stockholm som ju inte direkt kan kallas studentstad. Många av de som pluggar på skolan kommer från Stockholms-området och många kommer ha kvar en stor del av sitt vanliga umgänge. Det går ju självklart att hänga på studenpubar och skaffa sig nya vänner under studierna ändå men det blir inte lika intensivt som det kan bli i till exempel Uppsala eller Lund.

Efter KTH

När du börjar arbeta efter KTH kommer du troligtvis inte använda det mesta av det du läst. En universitetsutbildning är ofta mer teoretisk än praktisk och de första åren på ett riktigt jobb kommer du arbeta mer med praktiska tillämpningar. Ju längre in i karriären du kommer desto mer ökar dessutom sannolikheten att du kommer arbeta i en ledarskapsroll. En del säger att en examen från KTH öppnar möjligheter att arbeta med vad som helst Detta är dock lite falsk marknadsföring, eller ett resultat av att KTH:are kanske är bra på matematik men inte statistik. De allra flesta arbetar inom samma bransch som den utbildning de pluggat till. Dock finns det absolut undantag, exempel kemitekniker som arbetar inom finansbranschen. Undantagen vill jag dock mena är ganska få och i många fall ett resultat av att personen i fråga är väldigt duktig och/eller har ett kontaktnät i en annan bransch.

Har du ett bättre svar på den här frågan? Bli medlem eller logga in för att ge ditt svar!