Hur väljer man högskoleutbildning?

Hur väljer man högskoleprogram om man kanske inte vet vad man vill jobba med?


profilbild
Jonas_M

Här är några generella råd som jag önskar att jag hade fått när jag valde utbildning:

  • Tänk på att en utbildning varar 2-7 år, medan karriären efter kommer pågå mycket längre.
  • Läs om olika utbildningar på universitetens och högskolornas webbsidor. De vill självklart marknadsföra sina utbildningar så ta det de skriver med en nypa salt, men det mesta bör vara ganska korrekt. Se till att du hittar kursplanerna och läs på om vilken sorts kurser som utbildningen omfattar. Som ovan så är det ju karriären och inte utbildningen som är det viktiga, men väldigt många som får ett yrke efter högskolan gör saker som motsvarar en eller några, men sällan alla av kurserna.
  • Fråga runt bland släkt, vänner och grannar vad de gör och om och varför de tycker det är roligt och givande.
  • Försök hitta något som matchar din personlighet. Här menar jag inte om du är Blå eller Röd eller sådant snicksnack, utan vem du verkligen är. Är du introvert eller extrovert? Vill du jobba själv eller med människor? Gillar du att skapa och bygga saker eller gillar du att problemlösning som t.ex. korsord och sudokus? Gillar du att jobba med händerna eller penna och papper?
  • Lyssna absolut INTE på vad dina föräldrar eller lärare tycker att du ska göra eller vad de hade gjort, OM de inte har bra argument för varför de tycker att det skulle passa dig.
  • Var inte rädd för att tänka om! Det är bättre att hoppa av en utbildning och börja på en ny om det inte känns rätt.
  • Stirra dig inte blind på arbetsmarknad och ingångslöner och liknande. Det är bättre att ha en lägre lön och på riktigt trivas med vad du gör en större del av din vakna tid än tvärtom. Om du verkligen vill tjäna mer pengar på en viss karriär än vad den borde tillåta så kan du nog hitta ett sätt.
  • Fundera på om du verkligen behöver en högskoleutbildning för att få jobba med det du vill? Känner du till exempel någon som driver eget företag kan de säkert hjälpa dig med de administrativa bitarna för hur du ska kunna starta eget inom det du vill. Eller så kanske du kan börja jobba inom en viss bransch och jobba dig upp dit du vill?

Har du ett bättre svar på den här frågan? Bli medlem eller logga in för att ge ditt svar!