Vilken är den bästa kampsporten för självförsvar?


profilbild
JB

En sak som inte är helt uppenbart är att praktiskt självförsvar omfattar mycket mer än att bara kunna slåss. Att kunna undvika riskfyllda miljöer och situationer och att kunna kyla av konflikter är minst lika viktiga moment. Om man till exempel tränar thaiboxning flera dagar i veckan men går själv hem genom Husby i kort kjol och högklackat mitt i natten så bör man tänka över hur man hanterar risker. Med lite breda EQ kan man även komma ur många situationer innan de blir våldsamma.

En av de få "kampsporter" som lägger fokus på förebyggande är Krav Maga. Krav Maga är dock ingen sport utan ett renodlat självförsvarssystem som så klart även omfattar slag, sparkar, grepp med mera.  Dock tror inte jag att Krav Maga behöver vara det bästa valet vad det gäller att lära sig den fysiska delen. Det kan vara det, men jag tror även att judo och brasiliansk jiu-jitsu kan vara bättre alternativ.

Anledningarna är två:  Dels är främst brasiliansk jiu-jitsu men även judo anpassade för att fysiskt mindre personer ska kunna försvara sig mot fysiskt större. I min erfarenhet så spelar både längd och kroppsvikt en stor roll vid slag och sparkar, men mindre så vad det gäller grepp och lås.

Den andra anledningen är att det är möjligt att träna brottning, grepp och lås med 100% utan särskilt stor skaderisk. Med slag och sparkar behöver du hålla igen för att inte skada dig eller din sparring-partner. Träningen blir därmed mindre realistisk.

Två andra viktiga saker att ta hänsyn till är även vad som finns tillgängligt, kvaliteten på träningen och vad man själv gillar att göra. Har man en väldigt bra boxningsklubb nära och man gillar att boxas tror jag att det är ett bättre val oavsett andra aspekter.

Har du ett bättre svar på den här frågan? Bli medlem eller logga in för att ge ditt svar!